Det kongelige bibliotek – Et kig ind i fortiden

”Det kongelige bibliotek var ikke bare et bibliotek – med dertilhørende tårnhøje reoler, olielamper der skabte små intime hjørner og små skriveborde, man kunne læse ved – det var også et museum.”

Citat fra fantasyromanen Korndybet af forfatter Tue Stengaard

Det kongelige bibliotek befinder sig i bunden af slottet på Den Farverige Plads. Den enorme bibliotekssal udgør næsten halvdelen af slottets stueetage og æder fire af de ovenstående etager, hvor man ellers kunne have bygget værelser. Sandstenssøjler holder loftet oppe, rejst med en opfindsomhed som det kan være svært at forstå eksisterede for tusinde år siden.

Men så er rammerne også skabt til et formidabelt skue ind i Stenkroppens kultur, religion og historie. Ud over proppede reoler, som det kræver stiger at få det fulde udbytte af, finder man statuer, udstillingsmontre, udstoppede dyr, våben, rustninger, gamle landbrudsredskaber og selvfølgelig lange beskrivelser af fortiden, der bød på en del mere velbehag end den, man finder nu til dags. En lang løber rejser mod hovedattraktionen for enden af salen, nemlig det enorme maleri, Stenfolkets oprindelse, der strækker sig fra væg til væg og beskriver stenfolkets fortid. Her kan folk drømme sig tilbage til bedre tider og håbe, at kongen en dag formår at bringe Stenkroppen på rette kurs igen.

Biblioteket styres til dagligt af overbibliotekaren Shahid, der med sin enorme viden leder besøgende hen til de rette bøger. Han har også som opgave at indrapportere lånevaner, der forekommer at modarbejde kongen.

På trods af de værdifulde artefakter, er tyverier på biblioteket forholdsvis sjældne. Det skyldes primært frygten for den høje straf, men også respekten for Shahid, der med sin ordentlige fremtoning og venlige vejledning øger lysten til at bevare stedet. Kun en enkelt gang har en montre ligefrem været slået i stykker og indholdet stjålet. På den gamle del af biblioteket mangler en skriftrulle, der bød på forbudte teorier om verden på den anden side.


Det kongelige bibliotek er blot en lille del af den spændende bog Korndybet. Læs mere om bogen her:


Relaterede artikler


Gå tilbage til leksikonet