Jernkapslerne – En tribut til Mukunda

”Han listede sig forbi halvkugleformede huse, der var som boller presset ud af en bageform. Ingen vinduer, en skal af rent metal, nøjagtigt samme størrelse, lige præcis store nok til at kunne rumme en familie på fire, måske fem hvis man ikke havde noget imod at sove endnu tættere op ad hinanden i et etværelses altmuligtrum.”

Citat fra fantasyromanen Korndybet af forfatter Tue Stengaard
Et kort over Jernkapslerne - Fra fantasyromanen Korndybet
Jernkapslerne ligger til højre, når man træder ind i byen Maven. Se det samlede kort over Maven her.

Jernkapslerne er opfindernes kvarter i byen Maven. Men man skal ikke tro, det er et særligt opfindsomt sted rent udseendemæssigt. Langs et snorlige net af gader finder man boliger, der er nøjagtigt ens og placeret med nøjagtigt samme afstand til hinanden. Det er rustne kupler uden vinduer, der giver et indtryk af betragte en bageplade fyldt med perfekt hævede boller. Og indvendigt er der sjældent nogen form for ruminddeling. Der er et køkken i midten, et spisebord og senge ude langs kanten, hvor taget buer mest. Det er ikke ligefrem praktisk at bo i en kuppel, men boligernes udformning er en tribut til opfindernes store forbillede, Mukunda, der boede i netop sådan en bolig, han selv havde skabt af gamle metalplader. Han havde brug for at fordybe sig mest muligt, og det koncentrerede mørke hjalp ham da også til at opfinde den adskillelsesproces, der hev kornskallerne ud af sjælekornet og reddede stenfolket fra at dø af sult.

Som Mukunda selv sagde: ” Man kan ikke skabe komplekse ting, mens man bliver pisket af dagligdagens trivielle forespørgsler. Og eftersom dagligdagen har svært ved at forstå den holdning, er det bedst at gemme sig.”


Jernkapslerne er blot en lille del af den spændende bog Korndybet. Læs mere om bogen her:


Relaterede artikler


Gå tilbage til leksikonet