Karuna – Dronning Sahanas mor

Karuna (år 1.200 – 1.263) var dronning Sahanas mor og en af de mest indflydelsesrige adelskvinder, der har levet i Stenkroppen. Med sin skarpe tunge og sit mod satte hun flere gange andre rådgivere og politikere til vægs. Og med sin list (og med god hjælp fra sin blomsterdrage Tanuka) evnede hun ligeledes at spille det mere subtile magtspil, hvor rygter, sladder og manipulation var med til at sætte dagsordenen. Således præsterede hun at påvirke valget, da man skulle finde en mage til den daværende prins Darshan – et valg, der som bekendt faldt på hendes egen datter.

Datteren manglede morens gejst

Datteren Sahana var ellers ikke det oplagte valg. Hun manglede sin mors styrke. Hun var måske smuk, men manglede ynden og finessen hos sine modkandidater. Og hun virkede generelt ikke særligt interesseret i de kongeliges liv. Derudover havde familien mistet en stor del af deres rigdomme, primært fordi deres ejendomme led særligt hårdt under adskillige gudeangreb. Sekundært, fordi ædelsten og guld, som de gravede op fra deres miner, var faldet drastisk i værdi de sidste tyve-tredive år.

Karuna var frygtet af alle

Men uheldige forretninger til trods – de adelige og de kongelige var bange for Karuna. Og det var Sahana sådan set også. Selv den dag i dag forsøger hun at leve op til sin mors arv og strenge formaninger. Og det er tydeligt, at hun savner både sin mor og faderen Palash, der begge omkom i den brand, der slugte deres lejlighedskompleks på Den Farverige Plads. I sin halskæde bærer hun således det vedhæng, hun fik af moderen ved sin fødsel. En apatit-sten, der med sine kolde, blå farver minder hende om moderens øjne.

Citat om Karuna

”Sahana løftede vedhænget i halskæden. Apatit-stenen mødte hendes blik med et koldt, blåt farvespil. Som et øje under en frossen sø, altid lurende, altid på udkig og altid klar til at give samvittighedskvaler, når man dummede sig.”

Citat fra fantasyromanen Korndybet af forfatter Tue Stengaard

Læs mere om bogen

Karuna er blot en lille del af den spændende bog Korndybet. Læs mere om bogen her:

Relaterede artikler

Husk også at tjekke


Gå tilbage til leksikonet