Omstrejfer – En person med forbudte drømme

”Jeg husker godt mors interesse for Baggrunden. Jeg husker også, at folk går fuldstændigt amok, hvis man tillader sig at fundere over, hvad der ligger i det hinsides.”

Citat fra fantasyromanen Korndybet af forfatter Tue Stengaard

Omstrejfer er en betegnelse for stenfolk, der har forbrudt sig mod Stenkroppens vigtigste lov: Man må ikke søge Baggrunden.

Loven skal forstås i bredest muligt omfang. Om man rent fysisk er ude for at lede efter en vej gennem Skeletbjergene, om man opsøger kilder for at gøre sig klogere på Baggrundens beskaffenhed, eller om man bare kommer til at drøfte, hvad der kunne ligge i det hinsides – alt sammen går under betegnelsen ”at strejfe”. Og alt sammen straffes med samme hårdhed: En henrettelse ved kornbødlens sprøjte.

Og skønt det kan lyde kynisk, opfattes det af magthaverne som yderst nødvendigt. For kongen og de adelige har brug for, at folk varetager deres arbejde frem for at rende rundt og søge utopier. Kirkerne har brug for at være dem, der trøster, når tingene er svære. Og så er det rent praktisk en ulempe, at folk render rundt og dør i forsøget på at grave sig ud af Stenkroppen. For det gør folk – ingen har nogensinde har held til finde ud af verden.

Omstrejferne mener dog selv, at der er et andet formål med at slå ned på deres drømme: Kongen frygter ganske enkelt, at nogen skulle finde Baggrunden en dag. Og at Baggrunden tilbyder en overdådig verden, der helt overflødiggør hans virke.

Der har altid været omstrejfere gennem stenfolkets historie. Og motiverne er mange. Nogle har været trætte af verden. Nogle har været på flugt. Nogle har haft lyst til eventyr. Og så er der nogle, der bogstaveligt talt har ment, at de kunne hente deres døde familiemedlemmer tilbage fra det mystiske mørke.

Uanset motivet – det er med livet som indsats, at man træder ad Baggrundens vej.


Omstrejfere er blot en lille del af den spændende bog Korndybet. Læs mere om bogen her:


Relaterede artikler


Gå tilbage til leksikonet