Skurbyen – En labyrint af faldefærdige huse

”Elinas fødested bestod af hundredvis af huse, der lænede sig op ad hinanden og lignede træspåner, der stadig sad fast på et bræt. En kombination af dårlige materialer og blæsten, der var ret så ligeglad med de høje bymure, når man kom så langt ind i Maven.”

Citat fra fantasyromanen Korndybet af forfatter Tue Stengaard
Et kort over Skurbyen - Fra fantasyromanen Korndybet
Skurbyen ligger i Mavens vestlige del og er opholdssted for både kornplukkere og rakkerpak. Se det samlede kort over Maven her.

Skurbyen er kornplukkernes kvarter, et område der udgør næsten halvdelen af byen Maven. Hundredvis af træhuse står mellem – og nogle gange læner de sig op ad – hinanden og giver et noget sjusket indtryk. Kvaliteten af byggematerialet er ofte ringe – godt træ er en mangelvare – og når bydelen bliver angrebet af guder, falder store områder sammen som pindebrænde.

Men det har nu ikke slået kvarterets beboere ud. Indvendigt gør kornplukkerne meget ud af at skabe hygge, både med bløde kludetæpper, gamle møbler, opfindsomme skrammeldekorationer og deres generelle gode humør. Og i den nordlige del af Skurbyen, hvor de mere velbemidlede kornplukkere bor, har man også brændeovne og – hvis man har det ekstra godt – råd til brænde. Her er lige facader, velholdte terrasser og skorstene, hvor der vælte grønne gnister ud, et resultat af det mos, der gror på brændet.

Vejene i Skurbyen er lidt af en labyrint, men den lange hovedgade er til at overskue. Den starter et stykke fra Korndybet og slænger sig mod Kornmøllen ved den allervestligste bymur. Langs hovedgaden – og i starten af de omkringliggende sidegader – finder man tøjbutikker, smedjer, værtshuse der serverer te og ikke mindst de berømte bagere, der evner at trylle med melet fra kornskallerne. Og op langs selve vejen vimser kornplukkere rundt med kornskaller, mel og brød stort set døgnet rundt.

I Skurbyens sydlige del, der også er den fattigste, overnatter langt størstedelen af rakkerpakket. Her har man skabt nogle faldefærdige boliger af affaldstræ og sne, og skønt det er svært at holde varmen, er det bedre end at sove i gaderne.


Skurbyen er blot en lille del af den spændende bog Korndybet. Læs mere om bogen her:


Relaterede artikler


Gå tilbage til leksikonet